Engedjék meg, hogy egy kis betekintőt adjunk méhészetünk világába. Ha szánnak rá néhány percet, látni fogják, hogy a méhekkel való törődés nem csak a termelésből áll, hanem a nyugodt környezetük kialakítása és fenntartása, a méhek otthonának figyelmes, igényes elkészítése, és a velük való kíméletes bánásmód is ide tartozik. Kiváló minőségű mézet termelni csak tiszta környezetben, kifogástalan lépekből lehet, a szakmai előírások szigorú, fegyelmezett betartása mellett. Bizony a mézek között is nagyon nagy különbség van. Célunk, hogy a méhek szorgos munkájának gyümölcsét a maga természetességében adhassuk át Önnek. Mézünket azért szeretik vásárlóink, mert minden egyes üveg mézben ott rejlik ez a szemléletmód.

Szakály Krisztián

Ez az otthoni, első méhesünk. Falunk legmagasabb pontján élünk, így a nyugati fekvésű domboldalról az alattunk elnyúló völgyre kilátás nyílik. A munka sokszor fárasztó a domboldalon, viszont az itthoni állományunkat itt biztonságban tudjuk, s a táj szépsége is kárpótol minket.

Hordásban a méhek akácvirágzáskor. Ekkorra a méhcsaládok már nagyon erősek, s az akác csábító illata szinte az összes, hordani tudó méhecskét kicsalja a kaptárból. Olyan erős a zúgásuk, hogy felér a városi csúcsforgalom zajával. De hát a méhésznek ez az időszak a legfontosabb, így minden évben mi is azért drukkolunk, hogy ez minél tovább tartson.

Széthúzott keretek közötti léputca. Érdekesség, hogy a méhecskéket a rövid ideig tartó beavatkozások nem zavarják, mindenki teszi a dolgát a kaptárban a lépeken. Bár úgy tűnhet, hogy hordás alatt minden mozogni képes rovar kirepült otthonról, a kaptárak mégis tele vannak fiatal, szorgos dolgozókkal: dajkálnak, takarítanak, lépet építenek, virágporból méhkenyeret készítenek, s a behordott nektárt mézzé érlelik.

Szép, erős család, szinte nem férnek el a kaptárban. A család minden tagja felkészült arra, hogy több tízkilónyi nektárt behordva és megérlelve biztosítsák a téli túlélésüket. De akár rajzásra is készülődhetnek. Figyelni kell rájuk, mert könnyen felébredhet bennük a rajzási láz. Ha kirajoznak, akkor egy részük a kaptárt elhagyva új kolóniát létesít valahol egy új helyen. A méhésznek ez veszteséget jelenthet, hiszen nem mindig sikerül időben észrevenni és befogni a kirajzott csapatot.

Füstölő nélkül nehéz lenne a méhekkel való munka, ugyanis ezzel nyugtatjuk őket a kezelések során. Nekünk ez egy szükséges rossz, mert a füstje nem éppen virágillat, a szél meg csak azért is mindig az arcunkba fújja. Kimondottan ideges a méhtársadalom, amikor leáll a nektártermelés, vagy csak az esős, szeles idő miatt nem tudnak kirepülni a kaptárakból. Augusztus második felében már keményen készülnek a télre, s ekkor már főleg nem szeretik a bolygatást. Ekkor jelentősen fogy az egyedszámuk, s éhes, idegen méhek is zavarhatják ilyenkor még őket.

Íme, a méhanya! Nehéz elképzelni a méhek életében kevésbé járatosaknak, hogy egy egész kaptárnyi méhnek - ami akár 50-60 ezer méhecskét is jelenthet - egyetlen anyja van. Pedig így van. Az illatáról ismerik meg őt a többiek, sőt, sajátságos illatanyagaival irányítja az egész családot. A méhanya 3-4 évig is élhet. Igazi vezető: mindenért ő a felelős. Ha egy méhcsalád nem megfelelő, akkor az anyát kell lecserélni, aki kénytelen vállalni ezt a felelősséget. Hogy könnyen meg tudjuk találni, festékkel jelöljük őket.

Az első megnyitott léputcában felül herefiasítás látszik. Nyár eleje van, a méhcsaládok ösztönösen nevelik a heréket, akik majd felnevelkedve kirepülnek és fiatal szűz anyákkal párosodhatnak. Nincs hosszú életük: igaz, hogy dolgozniuk nem kell, az esetelges párosodásba belehalnak. Ha meg nem kerül rájuk a sor, augusztusban a dolgozók kizárják őket a kaptárból, mert nincs rájuk többé szükség. A párzott anya visszarepül a kaptárba, s sose jön már ki onnan többé, hacsak nem rajzik meg a méhcsalád. Évekig teszi a dolgát. A második megnyitott léputcában munkásméh fiasítás látható.

Kaptárainkat magunk készítjük. A gyártást nagyon alapos tervezés előzte meg. Célunk volt olyan hőszigetelt rakodókaptár gyártása, ami időtálló, meleg és nem huzatos, hogy a méhek komfortosan érezhessék magukat benne. A sárga színt a méhek szeretik, s nekünk is öröm a munka ezekkel az egyedi kaptárakkal.

Méhészetünk nagy segítsége az UAZ terepjáró teherautó. Mindegyik telephelyünk lejtős, földúton megközelíthető. Nélküle nem lenne megoldható a vándorlás, anyagmozgatás, etetőanyag kihordás. A képen a kész kaptárak várják a szállítást, s a helyükre telepítést.

Egy másik telephelyünk. Mivel egy helyen nem célszerű több száz családot tartani, ezért az állományt megosztva tartjuk. Ez technológiai és méhegészségügyi okokból is kívánatos. Szerencsére mindenfelé bőven van akác, így a fő terméket jelentő akácméz helyben termelhető, ha az időjárás is hozzájárul ehhez. Sajnos repce- és napraforgómézért nekünk is vándorolni kell.

Megjelenésünk, szereplésünk

Cikkek, olvasnivalók


Oldal tetejére

Főoldalra

Köszönet Rosta Balázsnak a fotókért.