2. rész - Beszéljünk a számokról, vagyis a pénzről! (1)

Bízunk benne, hogy előző cikkünkkel kellően belevágtunk a közepébe, ígérjük, most már konkrétumokról lesz szó. Minthogy a tejtermékkészítés csúcsát minden szinten a hosszú érlelésű, kultúrázott sajtok jelentik, ezen mutatjuk be a 100%-os, valódi élelmiszerek költségeit.

A képeken bemutatott 4 hónapos érlelt trappista sajt 35 liter tej kultúrázott alvadékából készült. A súlya kezdetben kb. 4 kg, érett állapotban kb. 2,7 kg. Ez már megmagyarázza, hogy miért olyan mellőzött egyes kistermelő sajtkészítőknél is (akárcsak az ipari termelésnél) a hosszú érlelés: a súlyveszteség miatt! Pedig a fermentáció és az íz kialakulásához idő kell.

Tehát, amikor Ön ilyen sajtot vásárol, biztos lehet benne, hogy az kg-ként több, mint 13 liter teljes beltartalmú tejet tartalmaz! Vagyis 20 dkg sajt elfogyasztásával több, mint 2,5 liter tejet fogyaszt el. Hangsúlyozzuk: teljes beltartalmú tejet, ami baktériumkultúrával teljesen fermentált, az eredeti állapotnál jóval nagyobb tápértékű!

Ezért se tévesszen meg senkit az interneten oly népszerű "sajt" receptek, amik az otthoni "pancsolásra" biztatnak. Sajnos a tejboltokban kapható házi tejek amúgy is gyakran lefölözöttek, vagyis nem teljesek.

Nos, ha az ilyen minőségi sajtra úgy tekintünk, mint elsőrendű táplálékra, akkor annak tudatában, hogy az emberi élet napi 1 liter tejjel már fenntartható, beláthatjuk, miért is érdemes beilleszteni mindennapi étrendünkbe.

Íme a számok! A tej önköltsége kb. 100 Ft. (A felvásárlási árak is kb. ezek voltak, igaz, most alább estek, lásd gazdatüntetések!) Ha beszorozzuk a bemutatott sajt kg-kénti 13 liter tej árával, 1300 Ft-ot kapunk.

Cikkünket itt be is fejezhetnénk, hiszen belátható, csak a szükséges nyersanyag ára már magasabb mint a legtöbb olcsó bolti sajt.


Következő cikk: Folytatjuk...


Vissza

Főoldalra