A propolisz szerepe az egészségmegőrzésben, gyógyításban

A propolisz görög szó, aminek jelentése: a város védelmi rendszere. A propolisz (más néven méhszurok) a méhek által gyűjtött ragacsos anyag, amelyet rügyekről, bimbókról és fakéregről gyűjtenek és bizonyos mirigyváladékukkal kevernek össze.

A propoliszt a méhek a kaptár fertőtlenítésére, a repedések és nyílások betömésére (és egyben szigetelésére) használják. Az elpusztított idegen behatolót is ezzel vonják be, mert meggátolja a rothadási folyamatokat és mumifikálja az áldozatot.

Az emberi egészségmegőrzésben és gyógyításban nagyon értékes. Erősíti az immunrendszert, természetes antibiotikum(szerű) és gyulladáscsökkentő hatású. Pusztító hatással van többféle baktériumra. Bizonyos mérgeket semlegesít, regenerációs hatása van. Erős fájdalomcsillapító. A természetgyógyászat is igen sokrétűen használja.

Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, bőr- és nyálkahártya gyulladások kezelésére, gombás és bakteriális bőrfertőzésekre, vágásokra és horzsolásokra, valamint gyulladásokra és ízületi fájdalmakra. Mindez erős hámgyógyító, fájdalomcsillapító és baktériumölő hatása miatt lehetséges.

Belsőleg is igen sokrétű az alkalmazása. Sikeresen hat a felső légúti betegségekben, nyombélfekély, gyomorhurut, vastagbélgyulladás, a húgyutak fertőzései, fültőmirigy és prosztata gyulladásai ellen is. Rendszeres fogyasztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Vérnyomásszabályzó és értágító hatása van. Hatásos menstruációs fájdalmak enyhítésére is.

A propolisz fogyasztása ellenjavallt:

  • pajzsmirigy túltengésben szenvedőknek,

  • propoliszra allergiásoknak.

  • Alacsony vérnyomásban szenvedők kúraszerűen ne szedjék, mivel csökkenti a vérnyomást. (A kávé fogyasztása általában viszont ellensúlyozza a vérnyomás csökkenését.)


Vissza

Főoldalra